Aan het woord


    • Primus inter pares

AFSCHEIDSWOORD PRIMUS INTER PARES

Men zegt vaak “aan alle mooie verhalen komt een einde”, een uitspraak gebruikt om te zeggen dat alles een afloop heeft. In zeker opzicht is dit zo, want voor de zesdes onder ons is hun internaatloopbaan inderdaad bijna op haar einde. Maar als je het van de andere kant bekijkt is dit allesbehalve zo. Voor de dingen die dit jaar verwezenlijkt zijn is dit niet het einde, noch het begin van het einde. De groepssfeer en waarden die uit iedere intern zijn gekomen gaan niet zomaar vervagen of verdwijnen maar zullen de komende jaren ongetwijfeld doorsijpelen. Ik denk dat voor ieder lid van de derde graad dit jaar in hun geheugen gegrift staat en we samen een fundering van waarden hebben gevormd die kan meegenomen worden naar de volgende jaren. Daarom zou ik als afscheid iedereen willen bedanken, van keukenpersoneel tot opvoeders en zeker mijn mede-internen. Het was een prachtig jaar en dat is aan ieder van jullie te danken.

Niels Danzon, Primus inter pares 18-19

 

    • Oud-internen

Het einde. Deze laatste twee jaren waren vol emoties. In het begin,toen ik hier aankwam, was ik triestig. Nu ik weg moet, ben ik weer triestig. Triestig ben ik weg maar met een hoofd vol herinneringen. Ik heb vreugde en blijdschap kunnen ervaren… Ik ben hier open gebloeid.
Celia Lezsák – reto 2019

 

3 jaar lang aan eeuwig gezelschap wordt eindelijk afgesloten. Dag in dag uit gingen we als rasechte internen samen door het leven. Helaas komt er nu aan die prachtige tijd een einde, alhoewel ik het geen einde zou noemen. De banden en vriendschappen die zijn opgebouwd kennen geen einde en het groepsgevoel tussen de internen zal nooit verdwijnen. Toch is het een bitterzoet afscheid en zal ik ieder van mijn vrienden – of moet ik zeggen ‘familie’ – missen.

Niels Danzon (PIP) – reto 2019

 

6 jaar op dit internaat. 6 jaar die elk hun eigen leuke en minde rleuke momenten hadden. Van deze carrière was dit laatste jaar een zeer mooie afsluiter. Oude vriendschappen werden versterkt en nieuwe werden gesmeed. De groep ging van vele verschillende kleine groepen naar een grote coherente groep. Een groep die ik nu al mis. Een groep met karakter. Een groep die vele projecten heeft gerealiseerd. Ik hoop dat volgende generaties eenzelfde positieve drive en een even goede groepssfeer zullen hebben.

Louis Bergé – reto 2019

 

De grote stap… 6 jaar geleden heb ik besloten om hier op internaat te gaan. Vandaag besef ik hoe belangrijk dit was voor mij, welke mooie vriendschappen ik heb opgebouwd. Mijn leven is veranderd. Ik kan het iedereen aanraden. Je wordt gevormd op geestelijk en studievlak. De perfecte voorbereiding voor mijn verdere studies op de universiteit, vol zelfvertrouwen!

Matthias Flama – reto 2019

 

‘Geef je leven vorm en kleur.’ Een quote die mij vooral het laatste jaar heeft geïnspireerd. Geef kleur aan je relaties, aan de mensen die je belangrijk vindt en vice versa.Geef vorm aan het pad dat je zal bewandelen in je leven. Hopelijk kan dit motto ook anderen inspireren.

Nicolas Reichert – reto 2019

 

In het jaar 2012 begon het avontuur. Een avontuur dat ik niet gekozen had. Mijn mama wou dat ik op intrernaat ging. Mijn eerste graad was heel lastig: Thuis werd ik opgevoed met veel vrijheid, op internaat was dat niet het geval. Voor alles waren er regels. Sommigen minder nodig dan andere. Na enkele jaren met ups en downs, begon eindelijk het zesde jaar. Dit jaar heeft het beel dvoor me enorm veranderd. Het werd een jaar met veel verbondenheid, vriendschappen en plezier. De groep hing zo goed aan elkaar dat de grens tussen de verschillende jaren minder belangrijk werd en begon af te brokkelen. We waren een echte familie! En dit te danken aan onze top opvoeders!

Rémi Verhenne – reto 2019

 

    • Ouders

Het avontuur begon 6 jaar geleden… Naar ‘de grote school’ en op internaat gaan. Na de eerste week kwam onze zoon thuis met de vraag: “Mag ik 6 jaar op internaat gaan?” Hij voelde zich meteen thuis en dat gevoel is alleen maar toegenomen. Het internaat werd zijn tweede thuis, de plek waar hij leerde studeren, plezier maken met vrienden, sporten en zelfstandig worden. Met veel dankbaarheid kijken we terug op de voorbije zes jaren, naar alles wat hij geleerd en beleefd heeft, klaar om zijn vleugels uit te slaan naar een nieuw hoofdstuk, volvertrouwen!

Ouders – 2019

 

Ik zal nooit vergeten hoe onze oudste zoon een paar meter achter ons aan liep bij het eerste bezoek aan het internaat. De directeur drong aan op een ‘man-tot-man’-gesprek met onze zoon. Dit vind ik een van de grootste kwaliteiten van dit internaat. De interne staat centraal; als student maar zeker ook als persoon. Ik ben heel blij dat ik doorbeet toen ik hem hier moest achterlaten in zijn kamertje. Hij ontplooide zich tot een topper van een jongvolwassene en kreeg er een hechte vriendenkring voor het leven bij. De toekomst lacht hem toe. Dank u.

Ouders – reto 2019

 

Ik herinner me het nog als de dag van gisteren: de eerste keer de kamer inrichten op zondag 1 september 2013. Ik liet mijn oudste achter op het internaat. Waar de zes jaren heen gevlogen zijn, weet ik niet maar het kamertje is al terug leeg. Dat het zo snel ging, kan alleen maar betekenen dat het goed was. Bedankt voor de part-time opvoeding van onze zoon en doe zo verder.

Ouders – reto 2019

Print Friendly, PDF & Email